Regulamentul privind interdicția comercializării produselor de tutun și a dispozitivelor electronice asociate minorilor a fost ratificat

Exclusiv

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a ratificat marți un regulament esențial, interzicând comercializarea produselor de tutun, inclusiv a țigaretelor electronice și a dispozitivelor pentru încălzirea tutunului, către persoanele sub 18 ani.

Această legislație, care vizează modificarea și completarea Legii nr. 201/2016 și a Legii nr. 349/2002, marchează un pas important în direcția limitării accesului tinerilor la aceste produse nocive.

Regulamentul extinde interdicțiile existente, incluzând restricționarea vânzării prin automate și impunerea unor măsuri coercitive în cadrul instituțiilor de învățământ, pentru a combate deținerea și utilizarea produselor de tutun și a dispozitivelor electronice asociate în incintele acestora. De asemenea, definirea țigaretelor electronice și a flacoanelor de reumplere este aliniată la standardele legislației europene.

Amendamentele adoptate oferă clarificări suplimentare privind categoriile de produse vizate de interdicție, inclusiv dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului și produsele destinate inhalării fără ardere. Se interzice, de asemenea, introducerea pe piață a produselor pentru uz oral cu nicotină care depășesc un anumit prag de concentrație a nicotinei, precum și comercializarea acestor produse prin automate sau dispozitive similare.

Legislația impune instituțiilor de învățământ obligativitatea de a adopta sancțiuni specifice pentru elevii care nu respectă prevederile legii, iar vânzătorilor li se permite să solicite prezentarea unui document de identitate pentru verificarea vârstei cumpărătorilor.

În plus, actul normativ introduce sancțiuni semnificative pentru încălcarea prevederilor sale, cu amenzi ce pot ajunge până la 100.000 lei, aplicabile de către autoritățile competente, inclusiv Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, precum și de către reprezentanții poliției locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne.

Acest regulament reprezintă un progres notabil în protecția sănătății publice, în special a tinerilor, împotriva riscurilor asociate consumului de tutun și a utilizării dispozitivelor electronice pentru fumat. Camera Deputaților a confirmat angajamentul legislativ față de promovarea unui mediu mai sigur și mai sănătos pentru toți cetățenii.

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente

Explorarea celor mai cautate destinații de vacanță la nivel global: Oaspeți de lux pentru odihnă și răsfăț

A pleca în vacanță nu trebuie să însemne întotdeauna revenirea într-o stare de oboseală mai accentuată decât în momentul...

Advertoriale